KULTUP – Belenősz a kultúrába

Tabra érkezett az országos színházi roadshow. A Déryné Program szervezésében megvalósuló rendezvénysorozatot elsősorban azokban az intézményekbe viszik el, ahol korlátozott a kultúrához való hozzáférés.

Tanítványaink lelkesen fogadták a tematikus előadásokat és a műhelymunkát egyaránt. A szervezőknek sikerült őket olyan hangon megszólítani, ami kedvet csinált az aktív közreműködéshez.

A több helyszínen zajló rendezvény népszerű állomása volt a tornateremben tartott „Kapcsolódj” fantázianevű közösségi vetélkedő. Ez nagyon alaposan átmozgatta az osztályokat, szinte mindenki futkosott a feladatkártyákkal, hogy minél több pontot szerezzen csapatának. Gyakran kellett tudakozódni a rivális osztályoknál, hogy ők épp mit csinálnak, de volt olyan feladat is, hogy a titkaikat kellett kideríteni, szelfit készíteni velük, vagy éppen közönség előtt fekvőtámaszozni, cipőt cserélni egy társukkal…; mindezt fotóval, videóval igazolni stb., stb.

Bánki Beni egy másik helyszínen arra hívta fel a figyelmet, milyen jól tudnak együtt hatni a mai népszerű slágerek szövegei klasszikus költeményekkel. Az „összefésülésen” négy-öt fős csapatokban nagy lelkesedéssel dolgoztak a diákok.

Fekete János Jammal óriási bulit rendezett az előadóban: a beatbox (szájdob) kiváló képviselőjét sokan szó szerint szájtátva hallgatták. A bemutató után a hangsúly itt is a nagy versek és a mai zene kapcsolatán volt. Az egyik csapatnak például a Nemzeti dalhoz kellett megfelelő stílusú és tempójú kísérőzenét választani.

Kálócz László „Bevezető színésztréning” nevű programja igazi csapatépítő volt. Meg kellett érinteni például annak az osztálytársnak a vállát, akit nem ismersz, de szeretnéd megismerni, egy másik alkalommal a legbölcsebb vagy éppen leghumorosabb társadat kellett kiválasztani.

Részt vettünk pszichológiai jellegű foglalkozáson, izgalmas volt a színházi kvíz is (ráadásul értékes jutalmat nyertek a győztesek), és (az előzetes várakozásokkal szemben…) a diákok kifejezetten élvezték a Bánk bán-előadást is. Megkönnyítette a helyzetüket az előfoglalkozás, ahol felkészítették őket a nem túl könnyű szöveg befogadására.

A szünetekben a „Kötelezők röviden” (Győri Nemzeti Színház) előadásai kötötték le az érdeklődőket, a nap végén pedig valamennyien meghallgattuk a „Magyarnak lenni” elnevezésű interaktív előadást, melyen a közreműködők természetes módon vitték közel középiskolás korosztályhoz a magyarság, a hazaszeretet fogalmát, tartalmát.

Vélemény, hozzászólás?

KÖZELGŐ ESEMÉNYEK