Diákönkormányzat

A Kaposvári SZC Rudnay Gyula Szakképző Iskolája és Kollégiuma Diákönkormányzata (továbbiakban: DÖK) célja, hogy olyan állapotot teremtsen és tartson fenn az intézményben, melyben a diákok jogai és közös érdekei maradéktalanul érvényesülnek, jó hangulatot és közösséget teremtsen az iskolában, továbbá tájékoztassa a diákokat az őket érintő, a számukra vélhetően fontos információkról, lehetőségekről.

Iskolánk diákönkormányzata elsődlegesen a tanulók érdekeinek képviseletére jött létre. Jogvédelmi funkciója mellett azonban fontos szabadidős programszervezési, közösségszervezői tevékenysége. Tervszerű program kialakításával fogalmazzuk meg működésünk főbb irányelveit. A DÖK önállóbbá teszi a diákokat, változatosabbá teszi a diákéletet.

Programjainkat a hagyományok ápolásával, ugyanakkor új feladatok, célok kitűzésével tervezzük.

Ahhoz, hogy a diákönkormányzat megfelelően működjön, elengedhetetlen, hogy a diákok ismerjék és tudják alkalmazni a tanulói, a diákönkormányzati jogokat. A jogok ismeretén túl tisztában kell lenni azzal is, melyek a diákönkormányzat feladatai az iskolában.

A Törvény szerinti elsőrendű feladata az érdekképviselet, ám a gyakorlatban az iskolai élet és programszervező szerepe érvényesül leginkább. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a diákönkormányzat megkapja működéséhez szükséges információkat, eszközöket.

A diákok javaslata alapján keressük azokat az új elemeket, amelyekkel még vonzóbbá, tartalmasabbá tehetjük programjainkat. A diákok több örömöt lelnek az általuk szervezett programokban, sikerélményhez juttatja mind a programot előkészítő, mind az abban részt vevő tanulókat.

A DÖK az osztályok által delegált egy-egy osztályképviselőből és helyettesből áll, összesen 26 főből. A tagok választják maguk közül a Diák-önkormányzati elnököt (diákigazgatót).

Az intézményben1 fő Diákönkormányzatot segítő pedagógus működik közre a Diákönkormányzat munkájában.

A 2016/2017. tanévben az alábbi személyek látják el a fenti tisztségeket:

  • Diák-önkormányzati elnök: Formodi Ninetta, 2/14.A osztályos tanuló
  • Diákönkormányzatot segítő pedagógus: Ster Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

KÖZELGŐ ESEMÉNYEK