Határtalanul projekt Tab-Lendva 2016

A Rudnay Középiskola tíz tizedik osztályos tanulója és két kísérőtanái vett részt a határtalan projekt keretében szervezett programon.

Elsőként a tabiak látogattak el a lendvai kétnyelvű középiskolába, ahol az ottani diákokkal közösen végezték a feladatokat. Első nap megismerkedtek a lendvai iskolával és bemutatták városunk középiskoláját, majd megbeszélték a további napok menetrendjét, feladatát. Délután körbejárták Lendva nevezetességeit, a művelődési házat, templomot és a várat. A várban megnézték Magyar György szobrainak kicsinyített másolatait, melyek eredetijei a Hősök terén találhatóak. A második napon a diákok közösen dolgoztak, egy tabí és egy lendvai tanuló alkotott egy tanulópárt. A feladat az előkészített nyomtatott-áramköri lapok beültetése és beüzemelése volt. Délután üzemlátogatáson vettek részt egy hegesztőgépeket, hegesztőcellákat gyártó cégnél, a Varstrojnál. Harmadik nap Celjére utaztak egy energetikai kiállításra,majd aznap délután indultak haza Tabra.



A lendvai iskola tanulói két hét múlva viszonozták a látogatást. Első nap megismerkedtek a Rudnay középiskolával és megbeszélték az itt elvégzendő feladatot, mely az iskolai lőtér találatszámlálójának elkészítése volt. A diákokat Madai Imre vezette körbe a lőtéren és mutatta be a fegyvereket. Délután Tab városával ismerkedtek a vendégek, a Néprajzi Gyűjteményben  Szabó István, a Nagy Ferenc Galériában a művész unokája kalauzolta az érdeklődő diákokat. Megnézték a tabi katolikus templomot, benne a magyar korona másolatát, melyet Erényi Alajos készített. Ezután az evangélikus templom Galériájába látogattak, mely szintén Erényi Alajos műveit mutatja be.
A következő napokban a már Lendván kialakított párok szerint dolgoztak a diákok. Egyik délután Siófok nevezetességeivel is megismerkedhettek. Külön köszönet a Víztornyot üzemeltető cégnek, akik ingyenes belépőt biztosítottak a határon túlról érkező tanulóknak. Hazafelé a zamárdi kilátóból csodálhatták meg a balatoni panorámát. A projekt végén az elkészült találatszámláló beüzemelése volt a feladat, melynek keretében kipróbálták célzó képességüket is. Kis lövészeti verseny után búcsúztunk a lendvai tanulóktól.

A Határtalan projekt keretén belül nemcsak a munka volt a fontos, de az is, hogy más nemzetek diákjaival, más tanulási, képzési módszerekkel is megismerkedjenek a projektben részt vevők. A két iskola kapcsolatát erősítette a közös munka, az, hogy a más szemléletű diákok ugyanazért dolgozva, közösen érték el a kitűzött célt.

Vélemény, hozzászólás?

KÖZELGŐ ESEMÉNYEK