A 60 éves Rudnay elmúlt tanéve

A Rudnay 1953 óta létezik – a hatvanadik évforduló lehetőséget nyújtott, hogy visszatekintsünk az intézmény múltjára. Ebben a cikkben ennek egy kis szeletét, az idei tanév eseményeit foglalom össze, négy részben: az iskola rendezvényei után a kulturális élet bemutatása következik, majd a sportélet és végül a szakmai versenyek következnek.

csop1

Iskolai rendezvények

A tavalyi tanévhez hasonlóan 2013. szeptember 26-án is volt Egészségnap, Nagy Károlyné Garas Gizella szervezésében, számos kolléga segítségével. A különböző állomásokon más-más feladatot kellett teljesíteni, az így kapott pontok alapján győztes osztály jutalma pedig egy szabadnap. Az egészséges életmód és testmozgás népszerűsítése mellett fontosak az ilyen események a közösségépítésben is.

A belépő kilencedikes osztályok iskolai életbe való beavatását a szecskaavató jelenti – a szakközépiskolai osztályoké 2013. október 17-én volt, a szakiskolásoké pedig november 7-én.

2013. november 22-én ünnepeltük iskolánk fennállásának hatvanadik évfordulóját. Az 1953-ban alapított intézmény nagy utat tett meg napjainkig – ennek érzékeltetésére szervezett múltidéző sétát Nagy Judit kolléganőnk. Osztályonként jártuk végig a termeket, melyek különböző korok hangulatának megfelelően voltak berendezve, az ötvenes évektől egészen a kétezresekig. A használati tárgyak, zenék, ruhák mind-mind közelebb hozták a múltat a diákokhoz és tanárokhoz, a tornabemutatótól a diafilmvetítésig sok érdekes dologgal ismerkedhettek meg diákjaink. Az ünnepi műsort a Művelődési Házban Gonda Rita és Tóth Ágnes tanárnők szervezték – a köszöntő beszédeket Szamosi Lóránt főigazgató, Stickel Péter tankerületi vezető és Bereczk József kollégiumvezető mondták, az ezt követő program gerincét Karinthy ‘Tanár úr kérem’ című művének fejezetei adta. A jó tanuló és a rossz tanuló felelése mellett voltak, akik lógtak a szeren, mások pedig a bizonyítványukat magyarázták. A program következő pontja az iskolatörténeti kiállítás megnyitója volt, melyet Somogyvári Lajos szervezett – a fényképekből és más szöveges dokumentumokból összeálló tárlatot Frányó László, intézményünk volt igazgatója köszöntötte. A nap méltó lezárása volt a Nagy Károlyné Garas Gizella és Nagy Károly által szervezett sporttalálkozó, s ennek keretében foci-, kosárlabda-, és röplabda-mérkőzések megtartása. Intézményünk régi, nem olyan régi és mostani diákjai, tanárai sportolhattak együtt és tanulhattak egymástól ezen a délutánon.

A tizedikes osztályok rendezik hagyományosan a karácsony előtti utolsó tanítási napot és a műsort a Rudnayban – 2013. december 21-re esett ez a nap. Délelőtt a különböző termekben kézműves-foglalkozások, filmvetítés, karaoke, társasjáték, karácsonyi mese, mézeskalács-díszítés várta a tanulókat, az udvaron pedig forró tea. A betlehemes műsor, valamint a világ különböző részeit és karácsonyi szokásait bemutató műsor után mindenki jó érzésekkel mehetett haza, hogy a karácsonyra készüljön.

Az idei tanévben öt osztály (az utolsó gimnáziumi, egy szakközépiskolai és három szakiskolai osztály) ballagott, 114 diáktól vettünk búcsút májusban. A szalagavatót 2014. február 28-án tartottuk, a hagyományokhoz híven megint a 11. osztályos tanulók és osztályfőnökök szervezték. A tabi Művelődési Házban 18 órakor kezdődött a műsor – a szalagtűzés és a hivatalos rész után keringői nyitótánccal kezdődött a műsor, melyet Szabóné Balázs Edit tanított be.

A ballagást minden évben a diáknap és a gépkarnevál (bolondballagás) előzi meg az iskolánkban – a május elsejei munkaszünet előtt, 2014. április 30-án délelőtt volt a különböző állomásokból álló körverseny, a Diáknap, délután pedig a végzősök búcsúztak el felvonulásukkal a várostól. A Diáknap állomásain ügyességi, műveltségi és sport-feladatokat kellett megoldani az osztályoknak, ezt követte a gépekkel, beöltözve felvonuló középiskolások menete. A Gépkarnevál eredetileg Bereczk József és Hegedűs Miklós ötlete volt, a nyolcvanas évek óta tartjuk meg Tab főutcáján. A menetben feldíszített traktorok, autók, kisgépek is helyet foglalnak, a végzős diákok vicces feliratokkal és ruhákban mutatják meg magukat. 2014. május 2-án megint üresebb lett az iskola – elballagtak a végzősök.

Kulturális élet

2013. október 24-én a Krúdy-napok keretében megrendezett Országos Prózamondó versenyen iskolánk diákja, Kosztolányi Gergő harmadik helyezést ért el.

A Magyar Tudományos Akadémia 2013. december 11-én Pedagógus Kutatói Pályadíjjal tüntette ki Somogyvári Lajost. A Pedagógus Kutatói Pályadíjat minden évben meghirdeti az MTA olyan középiskolai tanároknak, akik munkájuk mellett tudományos tevékenységet is folytatnak. Somogyvári Lajos 143 oldalas pályaműve az 1960-as évek iskoláztatásának fényképanyagával és az ebből kibontható jelentésekkel foglalkozik, nemrég leadott doktori disszertációja részét képezi a beadott írás.

A hagyományokhoz híven 2014. január 9-én, a Rudnay-emlékmű megkoszorúzásával kezdődtek a Rudnay-napok. A tehetséges tanulók fotókkal, rajzokkal, festményekkel, videókkal, verssel és prózával mutatkoztak be 2014. január 30-án, a kollégium tetőterében – nem először és reméljük nem is utoljára.

A tabi kollégium a tehetséges tanulók bemutatkozásának biztosítása mellett fontos feladatának tartja, hogy diákjainknak és a szélesebb közösségnek is megmutassa hazánk sokszínű történelmét és nemzetiségi hagyományait. 2014. március 20-án ismét ebből kaphattunk ízelítőt, a “Megvettem Zombát” elnevezésű műsor megtekintésével. Bereczk József kollégiumvezető nyitotta meg a rendezvényt, melyen Zomba község Hagyományőrző Együttese, a Margaréta Asszonykórus, a Sommerblume német kórus és a Bartina zenekar lépett fel.  

Idén is szép sikereket értek el iskolánk tanulói a keszthelyi Helikon-ünnepségeken (2014. április 24-25.) Ezüst minősítést kapott komolyzenei kategóriában Balikó Bíborka, néptánc (szóló) kategóriában Orsós László, vers- és prózamondás kategóriában Kalányos Szilvia. Bronz minősítést kapott komolyzenei kategóriában Ottó Áron.
A szép eredményeket felkészítőiknek köszönhetjük: Szabó Endréné Balázs Editnek, Tóth Ágnesnek, Bereczk Józsefnek és Sternóczky Lászlónak.

Az egész év folyamán jelentek meg a Rudnay diákjainak versei és prózai alkotásai a Somogyi Hírlapban, ami Gáldonyi Magdolna szerkesztő asszonnyal való jó kapcsolatunknak köszönhető.

A tabi védőnők többször is tartottak előadásokat az iskolában, a Szív Világnapja alkalmából, a sütőtök jótékony hatásait ismertetve, a rákos megbetegedések minél korábbi felismerésére, vagy a dohányzás veszélyeire hívta fel a figyelmet Koczorné Bódizs Anikó és Mikolainé Kövecs Katalin védőnők.

A könyvtár az Internet Fiesta keretében a modern könyvtári szolgáltatásokkal és a kereshető adatbázisokkal ismertette meg a diákokat Sebestyén Árpádné Nelli segítségével.

A kulturális élethez hozzátartozik a fő épületi folyosó rendszeres díszítése tanulóink rajzaival, festményeivel – ez a munka Lutorné Nadrai Beátának köszönhető.

Sportélet

A sportélet szintén gazdag és eredményes volt a tanév folyamán, a legfontosabb események felvillantása is ezt mutatja.

2013. szeptember 21-22-én szép sportsikereket értek el iskolánk tanulói – Bálint Jánosné testnevelő kollégánk vezetésével –  Budapesten és Kaposváron. Szombaton a Puskás Ferenc Stadionban rendezte meg a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) a Fiatalkorúak Gyalogló Csapatbajnokságát, melyen 5 kilométeres gyaloglásban, 14-15 évesek között Schneider Vendel (9/R) csapatban második, Cservenka Gergő és Rezi Árpád (9/R) csapatban harmadik helyezést ért el. Egyéniben Schneider Vendel harmadik, Rezi Árpád negyedik, Cservenka Gergő hatodik lett. A junior férfi kategóriában indult végzős csapatunk – Kiss Bálint, Stander Márk (12/E), Léner Máté és Nagy Bálint (12/G) – pedig első lett csapatban, egyéniben pedig a következőképpen alakult a verseny: 1. Kiss Bálint, 2. Nagy Bálint, 3. Léner Máté, 4. Stander Márk. A lányok között Kenesei Mária (9/R) egyéni 3 kilométeres gyaloglásban nyolcadik, Orbán Barbara (12/E) 5 kilométeren csapatban második, egyéniben hatodik lett.

Mihálik Ádám, iskolánk 12/E osztályos diákja, a Tabi Fitness Klub versenyzőjeként 2013.november 23-án a XXIII. Női-Férfi Fekvenyomó Magyar Bajnokságon a 83 kg-os férfi junior kategóriában 180,5 kg-os eredménnyel új országos csúcsot állított fel.

2013-ban 12. alkalommal rendezték meg az ausztriai Podersdorfban az adventi futást, melyen – a tavalyi évhez hasonlóan – iskolánk diákjai is részt vettek. Bálint Jánosné Hegyi Márta kollégánk kísérte a versenyzőket Ausztriába 2013. december 15-én, ahol szép sikerek születtek. Egy kilométeres távon első lett Schneider Vendel (9/R), második Asprián Márk (9/E), harmadik pedig Meiszter Márk (9/R), negyedik Cservenka Gergő (9/R), ötödik Tóth Dávid (9/E), hatodik pedig Csillag Bence (9/R) lett, maguk mögé utasítva igazolt ausztriai versenyzőket. A lányoknál ugyanezen a távon Kenesei Mária (9/R) győzött. 5,9 kilométeren Stander Márk ötödik (12/E), Nagy Bálint (12/G) pedig hetedik lett – ők már a tavalyi évben is szerepeltek a versenyen.

A Coca Cola kupában lány és fiú focicsapatunkkal is részt vettünk idén januárban – a lányok második helyezést értek el.

Az Országos Fedettpályás Atlétikai Bajnokságon serdülő és ifjúsági kategóriában a budapesti Syma csarnokban Rezi Árpád országos nyolcadik lett (2014. 02. 08-09.), Kenesei Mária pedig országos hatodik helyezést ért el (2014. 02. 15.).

D. Kovács Imréről, iskolánk legendás hírű testnevelő edzőjéről elnevezett emlékversenyen újra iskolánk csapata hozta el az elsőnek járó elismerést 2014. április 16-án – a versenyt Nagy Károlyné Garas Gizella szervezte.

A 2014. április 25-26-án, Dunakiliti és Rajka között megtartott országúti kerékpár diákolimpiai országos döntőn iskolánk csapata első lett. A csapat tagjai: Bakos Viktória, Stircz Vivien, Cservenka Gergő, Horváth Norbert, Schneider Vendel. Felkészítőjük Bálint Jánosné volt.

2014. május 14-én lányfoci-csapatunk megyei II. helyezést ért el. A csapat tagjai: Bakos Viktória, Herczeg Dorottya, Horváth Aranka, Kocsó Szabrina, Lőrincz Vivien, Németh Georgina, Szabó Nikolett és Takács Julietta.

Szakmai élet, versenyek

A tantárgyi – szakmai versenyek és a szakmai élet széles spektruma figyelhető meg a 2013-2014 eseményeit áttekintve.

2013. szeptember 25-én, Kaposváron tartották a negyedik középiskolás szántóversenyt a Móricz Zsigmond Szakképző Iskola szervezésében. Iskolánk két tanulója is részt vett a versenyen: László Csaba második, Nagy Tamás pedig nyolcadik lett.

Iskolánk 11/A és 11/B osztályos tanulói, a mezőgazdasági gépészek 2014. január 30-án meglátogatták az AGROmashEXPO kiállítását Budapesten. A hazai agrárágazat csúcsrendezvényén megjelent a hazai gépforgalmazók többsége, s többek között bemutatkozott a 2014-es év traktora, a Claas Axion 850. A Hungexpo területén, 35.000 négyzetméteren kiállított gépek idén is nagy tömeget vonzottak, köztük iskolánk diákjait, akik sok mindent tanulhattak leendő szakmájukról.

A regionális matematika-csapatversenyt 2014. február 7-én tartottuk meg, Gonda Rita és Nagy Judit kollégáink szervezésében. Az iskolák 38 csapattal neveztek. Két kategóriában mérhették össze tudásukat a matematikát szerető diákok: 8-9. osztályosok, 10-11. osztályosok. A verseny első részében egy 30 feladatból álló tesztet kellett megoldaniuk, a második részben pedig a csapatmunkára még jobban építő 4 szöveges és logikai feladat várt rájuk.  

A 11/R. osztályos rendészek (Balikó Bíborka, Magyar Viktória, Orsós Ferenc és Szita Csaba) a ’Bújj a bőrömbe’ elnevezésű nyomozó, közlekedési és önvédelmi csapatverseny elődöntőjén vettek részt Siófokon, 2014. március 4-én – őket Horányi János kollégánk készítette fel.

A Magyar Földrajzi Társaság Földgömb című lapjának versenyén iskolánkból Kasza Vivien, Huszár Mariann, Polcsics Franciska, Fodor Virág, Wolf Péter és Simon Romeo is részt vett, Nagy Károlyné Garas Gizella vezetésével.

Gyulán, a Harruckern János Közoktatási Intézményben rendezték meg a X. Országos Középiskolai Rendészeti Tanulmányi Verseny csapatverseny kategória országos döntőjét, április 10 és 12. között. A megmérettetésre az ország szinte valamennyi megyéjéből érkeztek diákok, összesen 56 négyfős csapat versenyzett, ahol iskolánk diákjai eredményesen szerepeltek. Horváth Enikőt, Kiss Bálintot, Városi Vivient, Stander Márkot Horányi János készítette fel.

Iskolánk csapata a katasztrófavédelmi kirendeltség által szervezett helyi fordulón jutott tovább és mérte össze katasztrófavédelmi ismereteit a megyei döntőn Kaposváron, április 16-án. A versenyen a diákok elméleti ismereteik mellett gyakorlati feladatokban is összemérték tudásukat, ilyen volt az elsősegélynyújtás, a túlélő csomag összeállítás, füsttel teli sátorból történő kimentés. A csapatok sportszerűen versenyeztek nyúlgátépítésben, és a puttonyfecskendővel történő oltásban is. Iskolánk csapata (Balikó Bíborka, Répási Alexandra, Orsós Ferenc és Szita Csaba) 4. helyezést ért el a megyei döntőn, Fenyvesi Gábor segítségével.

Az érettségi utáni szakképzésben részt vevő 14/A osztályos tanulók közül kilenc tanuló, három csapatban vett részt az Országos Protokollversenyen, 2014. április 9-én, Budapesten.  Az Angyal Eszter, Kalányos Szilvia, Sánta Marianna alkotta csapat második helyezést ért el,  a másik két csapat hetedik és nyolcadik helyen végzett – valamennyi csapatot Kajtár Krisztina, Lutorné Nadrai Beáta és Mezőfi Gyula segítette a versenyzésre való felkészülésben.

Befejezés

Az iskolai élet gazdagságát mutatja, hogy ezzel még nem soroltam fel mindent: nem írtam az Yvette okozta árvízben, a nágocsi önkéntes tűzoltókkal dolgozó tanulókról (Kiss Csanád és Ottó Áron), vagy az iskola újraszínezését célzó pályázatról… A történet folytatódik, hiszen Kalányos Szilvia például június másodikán – mikor ezt a szöveget írom – kapta meg a Szakma Kiváló Tanulója kitüntetést Siófokon, a Baross Gábor Szakközépiskolában. Aki naprakész kíván lenni a Rudnayt illetően, az interneten tájékozódhat, rendszeresen frissített oldalainkon:

https://rudnay-tab.edu.hu/

https://www.facebook.com/SomogyiTiszkRudnayGyulaKozepiskola

 

Vélemény, hozzászólás?

KÖZELGŐ ESEMÉNYEK