Nemzeti összetartozás napja

A nemzeti összetartozás napja

A nemzeti összetartozás napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon.

A trianoni békeszerződés (békediktátum) az első világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések rendszerének részeként az első világháborúban vesztes Magyarország (mint az Osztrák-Magyar Monarchia egyik utódállama), és a háborúban győztes antant szövetség hatalmai között létrejött békeszerződés.

A szerződést a felek, budapesti idő szerint 1920. június 4-én 16:32-kor írták alá a versailles-i Nagy Trianon-kastély 52 méter hosszú és 7 méter széles folyosóján, a La galérie des Cotelles- ben.

A Magyar Királyság lakóinak száma 18,2 millióról 7,6 millióra esett vissza. Sok esetben egységes tömbben élő magyar lakosságú területeket is elcsatoltak. Mintegy 3,3 millió magyar rekedt kívül az új magyar állam határain, azaz magyarok kerültek szülőföldjükön kisebbségbe.

Ami a gazdaságot illeti, a korábbi Magyar Királyságból a termőföld 61,4%-a, a faállomány 88%-a, a vasúthálózat 62,2%-a, a kiépített utak 64,5%-a, a nyersvas 83,1%-a, az ipartelepek 55,7%-a, a hitel- és bankintézetek 67%-a került a szomszédos országok birtokába.

A békeszerződés katonai rendelkezése szerint Magyarországon meg kellett szüntetni az általános hadkötelezettséget. Csak önkéntes haderő lehetett, összesen 35 000 fővel.

Az elcsatolt területeken az új rezsimek megbízhatatlannak tartották a korábbi, többnyire magyar nemzetiségű értelmiségi, hivatalnoki réteget, és sokukat elbocsátották.

2020. június 4-én van a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója. A magyar Országgyűlés 18/2019. (VI. 18.) OGY határozattal a “a történelmi Magyarország területét szétdaraboló és a magyar nemzet harmadát idegen államok fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátum 100. évfordulójára emlékezve” 2020. évet a Nemzeti összetartozás évének nyilvánította.

 

A Nagy Trianon-kastély, ahol a magyar kormány delegációja aláírta a szerződést

A Nagy-Trianon-kastély díszterme, ahol a trianoni békeszerződést aláírták 1920. június 4-én

A trianoni béke következményei

Trianon-ellenes plakát

Vélemény, hozzászólás?

KÖZELGŐ ESEMÉNYEK